Crear en los territorios más breves de la palabra un estilo muy personal y jugar con los vocablos o las ideas: los aforismos -esas sentencias doctrinales y breves que pretenden expresar principios de manera coherente, concisa y aparentemente cerrada- han visitado nuestro taller literario en Valencia para rendir tributo tanto a la mirada irónica y ecléctica de Joan Fuster como a la de los escritores que le acompañarán en las próximas actividades complementarias de nuestros seminarios y talleres de escritura creativa en curso: Chesterton, Borges y Flaubert serán los primeros en abrir este juego literario de la clave 21 en el que se entremezclan los aforismos con » l’ escriptura » inquieta de Fuster, el escritor valenciano que dijo haciendo gala de su unicidad: «Hi ha qui és advocat, o mestre, o polític, o bisbe, o poeta, o pagés. La meua professió, en canvi, és de ser Joan Fuster«.
Actividades complementarias de los talleres de escritura en curso. Los AFORISMOS de la clave 21 y » l ` escriptura » de Joan Fuster
Escoge el aforismo con el que empezarás a jugar los ejercicios de escritura de la clave 21 :
«A algunos hombres los disfraces no los disfrazan, sino los revelan. Cada uno se disfraza de aquello que es por dentro.» (Chesterton)
«La duda es uno de los nombres de la inteligencia.» (Jorge Luis Borges)
«El futuro nos tortura, el pasado nos encadena. He aquí por qué se nos escapa el presente.» (Gustave Flaubert)
TRIBUTOS DEL TALLER LITERARIO: L’ESCRIPTURA DE JOAN FUSTER
– MODÈSTIA D’AUTOR. -Els aforismes -els meus com els de tothom- són sempre falsos, intrínsecament falsos. I aquest també.
«Dels seus escrits solem dir que són divertits i amens, penetrants i suggestius, sorprenents i interessants… Cal, però, analitzar aquest ‘efecte’, i no per la banda dels continguts o de les idees, sinó per la de l’escriptura que els expressa: de la ‘forma’, dels recursos de composició i d’estil que hi entren en joc.
Es tracta, per tant, ara de considerar en el nivell literari, la ‘forma de l’operació’ que ens va servir per definir l’assaig fusterià: com un ‘examen’, que vol dir ‘pesar’ o ‘mesurar’ la consciència que té Fuster d’un tema qualsevol. Aquesta operació, però, com hem vist, mai no arriba a uns resultats definitius, no sols perquè queda oberta a un nou reexamen, sinó perquè ja es, per ella mateixa, una ‘temptativa’, un intent.
[…]
La manera, la forma de pensar fusteriana, és aquesta: no una mena de dissertació que avança en línea recta -si es que avança realment i no és un seguit d’afirmacions i negacions- sinó un discurs lliure, que s’anticipa o retorna al punt de partida, que oscil.la i gira en moltes direccions. Les seues consideracions són reconsideracions: represes d’acord amb els diferents i parcials resultats a què arriba, amb els nous problemes que s’hi van plantejant.
Sempre hi ha una nova objecció a fer-hi, o una precisió, o un interrogant… La balança no acaba mai de trobar un punt d’equilibri i de repòs definitius, perquè sempre hi ha alguna cosa més a tener-hi en compte… Per això, un escrit de Fuster, no es tanca amb l`última frase.»
Josep Iborra, Fuster portàtil (fragmento)
Visita los nuevos horarios y fechas de inicio de los talleres de escritura creativa adscritos a Libro, vuela libre:
Aforismos / Joan Fuster/ Taller d’escriptura creativa / Juegos literarios / Curso escritura / Taller literario / Desafíos de la clave 21 / Seminarios y talleres de escritura adscritos a Libro, vuela libre / Actividades complementarias / Ejercicios de escritura creativa
3 respuestas hasta “AFORISMOS EN EL TALLER LITERARIO: L’ ESCRIPTURA DE JOAN FUSTER Y LA CLAVE 21”